Cukrářská výroba a kurzy
Dorty, dezerty a čokoláda

Mák: Pěstování , využití a zdravotní přínosy

      Mák (Papaver somniferum) je nejen okrasná rostlina s půvabnými květy, ale také důležitá zemědělská plodina s pestrým spektrem využití v potravinářství, kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Jeho semena jsou známá svou vysokou výživovou hodnotou a příznivými účinky na zdraví. Tento článek se zaměří na tři hlavní oblasti týkající se máku: jeho pěstování, využití a zdravotní přínosy. Pěstování máku Klimatické a půdní podmínky   Mák setý (Papaver somniferum) je rostlina, která je nenáročná na pěstování a dobře se přizpůsobuje různým klimatickým podmínkám. Nejlépe však roste v mírném pásmu, kde je dostatek slunečního záření. Mák vyžaduje dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Půda by měla mít neutrální až mírně zásaditou reakci a nesmí být příliš mokrá, protože rostlina nesnáší přemokření.   Mák se vysévá na jaře, obvykle v březnu nebo dubnu, kdy už nehrozí mrazy. Semena se vysévají přímo na pole, přičemž jsou velmi drobná, takže je třeba […]

Mák: Pěstování , využití a zdravotní přínosy Číst dál »

Čokoládové karamely

Základní předpis 50 g voda 375 g cukr krystal 200 g 33 – 35% smetana 60 g med nebo glukózový sirup 130 g másla 100 g hořké čokolády 72% Venezuela Domori – (lze použít jakoukoliv čokoládu s vysokým podílem kakaového másla, dle dostupnosti) 250 g pražených ořechů ( mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy ) Technologický postup čokoládové karamely Cukr krystal s vodou utavíme na světle hnědý karamel (145°C). Smetanu, med/glukózový sirup, ořechovou pastu přivedeme k varu a velmi opatrně vmícháme do karamelu. Směs dále vaříme na Tekutou směs je třeba přidávat vroucí , aby nedošlo k teplotnímu šoku. Dále vaříme na 118°C -120°C. Do rozpuštěné čokolády (max.45°C) přimícháme měkké máslo a přimícháme do směsi připravené z utaveného karamelu, smetany a medu. Na závěr přidáme ořechy, směs rozetřeme na plech vyložený silikonovou podložkou a necháme 24h zatuhnout, poté krájíme. (12 – 20°C, neskladujeme v lednici).

Čokoládové karamely Číst dál »

Čokoládové tabulky musí mít pěkné fotografie

Jak jste si jistě všimly, vrhli jsme se naplno do výroby čokoládových produktů a to především čokoládových tabulek, které jsme vtipně nazvali Čoko. Nebojte, nezanevřeli jsme na klasickou cukrařinu, pečeme vánoční cukroví o sto šest, ale znáte to, čokoláda je prostě čokoláda. Ve výrobě čokoládových tabulek využíváme nejkvalitnější čokoládu na trhu, která čítá pouze 8% celosvětové produkce kakaových bobů a to tzv. FINE CACAO , také známé jako aromatické  kakaové boby. Ještě více se dozvíte v našem článku “O Čokoládě“. A samozřejmě tradiční české suroviny jako je například špendlík , višně s čokoládou, nebo rybíz . Aby jste mohli vidět jak takové čokolády vypadají, požádali jsme našeho profesionálního  fotografa FotoDobias.cz   o fotografie našich čokolád a my vám Čoko tabulky mohli ukázat v tom nejlepším světle. Neváhejte a objednejte si Čokoládu Čoko

Čokoládové tabulky musí mít pěkné fotografie Číst dál »

Zahájen příjem objednávek na vánoční cukroví 2019

Odstartovali jsme příjem objednávek vánočního sortimentu. Více info o objednávkách naleznete zde. Vánoční cukroví  a čokoláda 2019  Přijímáme objednávky vánočního cukroví  a čokoládových bonbónů na rok 2019 Datum a čas vyzvednutí rezervujte předem ! Cukroví bude k vyzvednutí od 19.- 21. prosince, na základě objednávky termínu vyzvednutí Cukroví pečeme tradičně výhradně z kvalitních surovin jako je máslo, pravá vanilka, pravá čokoláda atd. Cena 810,-/kg Cukroví je prodáváno jako mix deseti druhů po 100g.  Jednotlivé druhy lze objednat samostatně od 1/2kg.  Máslové linecké hvězdičky s rybízovou zavařeninou Vanilkové rohlíčky Ořechové dortíčky s krémem z bílé čokolády a vlašskými ořechy Křehké citronové  sušenky  s bílou čokoládou Vídeňské kakaové tyčinky s mandlemi Čokoládový lanýžek – ze smetany, medu, másla a 72% čokolády DOMORI Máslové třené pečivo Ořechový košíček s karamelem Máslový linecký košíček s čokoládovým krémem z čokolády 72% DOMORI Kokosové křehké pečivo s 73% čokoládou Alergeny:  1,3,7, 8 Čokoládové delikatesy Čokoládový lanýžek

Zahájen příjem objednávek na vánoční cukroví 2019 Číst dál »

Cukrářské kurzy – září/říjen 2019

Vypsaly jsme cukrářské kurzy na podzim . Tento podzim se můžete těšit na kurzy základních cukrářských technik, oblíbené čokolády a studentské kurzy ve spolupráci s Hotelovou školou Poděbrady. Více informací naleznete na webových stránkách specializovaných na cukrářské kurzy : www.cukrarske-kurzy.cz

Cukrářské kurzy – září/říjen 2019 Číst dál »

Vánoční cukroví

Skutečně, ačkoliv se léto ještě nevzdává, pro nás  jsou přípravy na Vánoce 2018 v plném proudu.  Startujeme příjem objednávek vánočního sortimentu pro letošní rok.  Objednávat můžete naše vánoční cukroví, které pečeme výhradně z másla, pravé vanilky, čokolády vysoké kvality a dalších vybraných surovin na jejichž kvalitu i původ klademe důraz. V naší vánoční nabídce naleznete též čokoládové bonbóny, florentýnky, kandovanou pomerančovou kůru v čokoládě, čokoládové tabulky a figurky se zimní a vánoční tématikou, vánoční dorty či makronky. Objednávky přijímáme do 5.. listopadu dle vyčerpání kapacit.   Vánoční cukroví  a dorty 2018 – vyzvednutí 19.12 – 23.12. do 11:00  Datum a čas vyzvednutí rezervujte předem Přijímáme objednávky vánočního cukroví , dortů a čokoládových bonbónů na rok 2018 Cukroví bude k vyzvednutí od 19.- 22. prosince, na základě objednávky termínu vyzvednutí Cukroví pečeme tradičně výhradně z kvalitních surovin,jako je máslo, pravá vanilka, pravá čokoláda atd. Cena 740,- Cukroví je prodáváno jako mix

Vánoční cukroví Číst dál »

Jak se (ne)stát cukrářem

 V poslední době většina podniků pociťuje katastrofální nedostatek kvalitních zaměstnanců. V gastronomii tomu není jinak a pro cukráře to platí snad trojnásob. Oproti minulosti u nás však cukrářská výroba zažívá největší popularizaci a tak se touto cestou vydává stále více nadšenců. Dnes je již možné absolvovat nepřeberné množství tématických kurzů na jaké si vzpomenete. Bohužel, na co se již velmi často zapomíná je fakt, že pokud chcete být kvalitním cukrářem, je to otázkou především letité praxe. Je samozřejmě důležité, co si dnes pod “kvalitním cukrářem” představíte. V množství PR článků a foodblogů se obyčejný člověk rychle ztratí a hledat pravdu jinde, než jak nám jí sociální sítě prezentují, je velmi obtížné. Málokdo je dnes ochoten několik let dřít za nepěkné či vůbec žádné peníze, aby řemeslo poznal ze všech stran. Jedna věc je vyzkoušet na cukrářském kurzu či podle knih pár dezertů a dortíků, druhá věc je mít denně plnou

Jak se (ne)stát cukrářem Číst dál »

Poznáte kvalitu? aneb “Cukrářská výroba v praxi”

V poslední době se začalo blýskat na lepší časy i ve sladkém sektoru. Má to však ještě veliké ALE. Stále je obrovské procento sladkého sortimentu vyráběno velmi neprofesionální a syntetickou cestou. Dnes nemusíte disponovat prakticky žádným vzděláním v této oblasti, vše koupíte v podobě polotovarů, dochucovadel, stabilizátorů. Oproti tomu, pokud chcete být cukrářem například v Itálii, musíte mít vzdělání chemicko-technologické, základy nutriční terapie a cukrářství. Pojďme se trochu podívat do reality dnešní výroby dezertů v Čechách. Rozeberme si pár příkladů a začněme například s jednoduchým označením “šlehačkový dezert”. Pokud se s tímto pojmenováním setkáte, zpozorněte. To, že je dezert vyroben z živočišné šlehačky rozhodně nemusí být známkou kvality, ba naopak. V drtivé většině byly dezerty sice vyrobeny ze šlehačky, nicméně, jsou plné ztužovačů, které stačí smíchat s vodou, vmíchat do vyšlehané smetany, případně vmíchat dochucovací pasty a během několika sekund máte hotový krém neskutečně pestrých chuťových variací. Naopak, pokud zná

Poznáte kvalitu? aneb “Cukrářská výroba v praxi” Číst dál »

Májové slavnosti

Jak to dopadne, když se spojí pivo a čokoláda? O tom se přijďte přesvědčit v sobotu 26. 5. od 12:00 – 20:00 do Psár na Dolnojirčaskou náves. Program budeme mít pro celou rodinu vaši rodinu. Děti si mohou vyrobit lízátka a jiné čokoládové cukrovinky v dětské dílničce, účastnit se her o spoustu čokolády a jiné čokoládové zábavy. Pro dospělé jsme připravily párování pivních speciálů z pivovaru Maisel s dezerty z naší cukrárny, mimo jiné i s nealkoholickým pivem, degustaci čokolády v kombinaci s pivy, krátkou přednášku o čokoládě a mnoho dalšího. A tradičně najdete u našeho stánku zmrzlinu a to nejen čokoládovou z různých plantáží, dezerty, čokoládové tabulky a cukrovinky, vše z naší výroby.

Májové slavnosti Číst dál »

Přejít nahoru