Cukrářská výroba a kurzy
Dorty, dezerty a čokoláda

Mák: Pěstování , využití a zdravotní přínosy

Makový dort

 

 

 

Mák (Papaver somniferum) je nejen okrasná rostlina s půvabnými květy, ale také důležitá zemědělská plodina s pestrým spektrem využití v potravinářství, kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Jeho semena jsou známá svou vysokou výživovou hodnotou a příznivými účinky na zdraví. Tento článek se zaměří na tři hlavní oblasti týkající se máku: jeho pěstování, využití a zdravotní přínosy.

Pěstování máku

Klimatické a půdní podmínky

 

Mák setý (Papaver somniferum) je rostlina, která je nenáročná na pěstování a dobře se přizpůsobuje různým klimatickým podmínkám. Nejlépe však roste v mírném pásmu, kde je dostatek slunečního záření. Mák vyžaduje dobře propustné půdy, které jsou bohaté na živiny. Půda by měla mít neutrální až mírně zásaditou reakci a nesmí být příliš mokrá, protože rostlina nesnáší přemokření.

 

Mák se vysévá na jaře, obvykle v březnu nebo dubnu, kdy už nehrozí mrazy. Semena se vysévají přímo na pole, přičemž jsou velmi drobná, takže je třeba je dobře zapracovat do půdy, aby se zajistil rovnoměrný růst. Rostliny začínají kvést přibližně po 60–90 dnech a doba sklizně nastává kolem srpna, kdy se makovice zralých rostlin začínají otevírat.

 

Odrůdy máku

 

Existuje několik různých odrůd máku, které se liší jak barvou květů, tak barvou a velikostí semen. Mezi nejběžnější patří modrý a bílý mák, které jsou často používány v potravinářství. Každá odrůda má trochu jiné požadavky na pěstování a využití, přičemž modrý mák je v České republice nejoblíbenější.

Využití máku

Mák má široké využití v různých průmyslových odvětvích:

 

Potravinářství

 

Semena máku jsou oblíbená především v potravinářství. Mají jemně ořechovou chuť a jsou základní surovinou pro výrobu makových náplní do pečiva. Tradiční české pokrmy, jako jsou koláče, buchty, závin, makové nudle či makovec, jsou neodmyslitelnou součástí národní kuchyně.

 

Mák se používá také při pečení chleba, housek, rohlíků a dalších druhů pečiva, kde slouží jako dekorace i pro svou chuťovou hodnotu. Významný je rovněž makový olej, který se vyrábí lisováním semen. Tento olej má jemnou chuť a používá se jak ve studené, tak teplé kuchyni.

 

Kosmetika a farmacie

 

Makový olej je vysoce ceněn v kosmetice, zejména díky svým hydratačním a regeneračním vlastnostem. Používá se v přípravcích pro péči o pleť a vlasy, kde pomáhá udržovat pokožku pružnou a hydratovanou. Díky vysokému obsahu antioxidantů napomáhá chránit pleť před poškozením volnými radikály.

 

Farmaceutické využití máku spočívá především v jeho alkaloidech, které se získávají z makovic. Alkaloidy, jako je morfin a kodein, jsou klíčové při výrobě léků na tišení bolesti. Pěstování máku pro farmaceutické účely podléhá přísným kontrolám, protože opium, které se z nezralých makovic získává, je návykovou látkou.

Zdravotní přínosy máku

Máková semena jsou nutričně bohatá a obsahují množství zdraví prospěšných látek:

 

Bohatý zdroj vápníku

 

Máková semínka jsou výjimečně bohatá na vápník. Sto gramů máku obsahuje přibližně 1400 mg vápníku, což je několikanásobně více než v mléčných výrobcích. Vápník je klíčový pro zdraví kostí, zubů a svalů, a proto je mák doporučován jako přirozený zdroj tohoto minerálu.

 

Omega-6 a omega-9 mastné kyseliny

 

Semena máku jsou také zdrojem zdravých tuků, zejména omega-6 a omega-9 mastných kyselin, které podporují zdraví srdce a cév. Tyto nenasycené tuky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi a přispívají k prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

 

Zlepšení trávení

 

Vysoký obsah vlákniny v máku napomáhá správné funkci trávicího systému. Vláknina podporuje pravidelnost vyprazdňování, snižuje riziko zácpy a pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru. Pravidelná konzumace máku může pomoci zlepšit trávení a podpořit zdravou střevní peristaltiku.

 

Podpora duševního zdraví

 

Mák obsahuje malé množství alkaloidů, které mají uklidňující účinky. I když jsou tyto látky v potravinářském máku přítomny v minimálních množstvích, pravidelná konzumace máku může mírně podpořit nervový systém a zlepšit kvalitu spánku. Máková semínka také obsahují hořčík, který je důležitý pro duševní pohodu a může pomoci snižovat stres.

 

Zdroj antioxidantů

 

Maková semínka jsou bohatá na antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. To napomáhá prevenci předčasného stárnutí a snižuje riziko vzniku některých chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo rakovina.

 

Závěr

 

Mák je mnohostranná plodina, která si našla své místo nejen v tradiční kuchyni, ale i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Jeho pěstování je relativně nenáročné a poskytuje bohatou úrodu hodnotných semen, která jsou výjimečným zdrojem vápníku, zdravých tuků a dalších důležitých živin. Pravidelná konzumace máku může přispět k udržení zdravých kostí, srdce, trávení a celkové pohody.

 

Zde Vložte Text Nadpisu

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru