Croquembouche – dort složený z profiterolek
Pokud hledáte pro váš slavnostní de dezert, který je rozhodně impozantní a přitom velmi lahodný a tradiční, pak je to právě Croquembouche (krokánbuš). Jedná se o tradiční francouzský slavnostní dort , který tvoří profiteroly z odpalovaného těsta plněné vanilkový cukrářským krémem s karamelovou krustou navrch . Dekorován je griliášem tzv. nougatine, karamelovými dekoracemi, pastiláží (cukrové dekorace), tradiční pavučinou z taveného cukru, či živými květy.
Nejčastěji ho lze spatřit v podobě impozantní duté věže, ale provedení mohou být v rozmanitých tvarech. Náplně je možné zhotovit v mnoha variacích, například piemontský lískový ořech, pistácie , karamel, čokoláda , či méně tradiční ovocné provedení – , malina, černý rybíz, meruňka, divoká švestka atd.